“Fins ara no podia votar, o sigui que no era una persona”

Tot just aquest cap de setmana, amb la constitució dels ajuntaments, hem tancat uns mesos amb una alta activitat electoral. En molt pocs dies ens ha tocat exercir el nostre dret a vot diverses vegades i escollir els nostres representants a les institucions europees, estatals, municipals i, en alguns casos, autonòmiques. Però fins fa molt poc no totes les persones podien exercir aquest dret a vot. Avui volem sentir la veu d’aquestes persones, les persones amb diversitat funcional intel·lectual, que recentment han recuperat aquest dret cívic que els hi havia estat vetat.

A dia d’avui, encara hi ha qui pensa que les persones amb discapacitat no són ciutadanes de ple dret. O que no són competents per tenir determinats drets, com el d’escollir els seus representants. De fet, fins l’any passat les persones amb diversitat funcional intel·lectual que tenien la capacitat jurídica modificada no podien votar. Aquesta modificació de la capacitat jurídica es realitzava a través d’una entrevista i per determinar la capacitat per votar es feien una sèrie de preguntes com ara: Qui és el president del Congrés? Per a què serveix l’impost X? Quants senadors té el Senat? Preguntes que res tenen a veure amb el fet de determinar si les persones poden tenir o no una opinió sobre a qui votar.

Amb la nova Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG), les persones amb diversitat funcional intel·lectual recuperen el dret a vot. No és un guany, sinó una recuperació que ha estat possible gràcies a les famílies, que a través d’entitats i federacions i de la plataforma estatal que les agrupa, han lluitat per recuperar aquest dret a vot.

Avui volem conèixer com ha estat l’experiència del Pol i el Marc, dues de les persones que aquest any, per primer cop, han pogut exercir aquest dret en els diferents comicis que s’han celebrat les darreres setmanes.

“Estic molt content. Fins ara, jo sempre acompanyava al meu pare a votar, pero mai ho havia pogut fer, perquè segons el jutge jo no tenia criteri per votar, o sigui que no era una persona”.

Pol

“Yo miro los mítines y escucho quién ofrece trabajo para los jóvenes con discapacidad y es así como elijo el mejor candidato para nosotros. Ésta era la primera vez que votaba, estaba un poco nervioso, pero fue una experiencia emocionante y agradable.”

Marc

Finalment s’ha recuperat un dret universal, amb el qual ens acostem una mica mes a l’assoliment dels drets universals de les persones amb diversitat funcional. Recuperem així drets que aquestes persones, com a ciutadanes de ple dret que son, mai haurien d’haver perdut.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *