La nostra missió és la promoció integral de les persones en situació de màxima vulnerabilitat i risc d’exclusió social i per això treballem en la prevenció i per l’eradicació de les condicions de desigualtat que generen violència i discriminació, des de l’atenció i l’acompanyament integral a dones, infància, joventut, famílies i col·lectius vulnerabilizats.
Tenim un llarg recorregut en l’abordatge especialitzat de les violències i discriminacions per raó de gènere, des de la identificació de les mateixes, la construcció d’eines d’acompanyament efectiu i espais d’acollida que redueixin la seva incidència des de la sensibilització social. Una estructura d’atenció centrada en les persones i en les seves capacitats, per acompanyar-les en els seus processos vitals de desenvolupament i en la restitució dels drets vulnerats.
L’Associació in via, des del 1953, posa de manifest que les greus desigualtats, violències i discriminacions que pateixen persones i col·lectius moltes vegades invisibilitzats i vulnerabilitzats en les nostres societats no poden ser abordades només de forma conjuntural. Es tracta de causes estructurals que s’han de revertir , d’una vegada per totes, des de les institucions públiques i des d’entitats de drets humans per tal de fer possible una cosa tan simple i alhora tan complexa com garantir el dret a una vida digna de ser viscuda.
Sabem que el nostre impacte ha de ser des del respecte i compromís amb l’entorn i des de la sostenibilitat, motiu pel qual i de manera transversal, totes les accions que proposem tenen com a finalitat la sensibilització de la ciutadania cap a la sostenibilitat social i ambiental.
L’ Associació in via porta a terme la seva activitat emparant-se en el Marc de Drets Humans i en la Política de Protecció a la Infància per proporcionar eines socials, psicològiques i educatives a aquelles persones els drets de les quals s’han vist greument vulnerats, especialment a la infància, a l’adolescència, les dones i les famílies, avaluant de forma sistèmica i continua els projectes que desenvolupa, i situant a la persona atesa com l’autèntica protagonista del seu procés.
Així mateix, les persones professionals i voluntàries que participen en els projectes ho fan sota un enfocament sistèmic i des de les perspectives metodològiques de Gènere Interseccional, Transcultural, d’Atenció a la Diversitat, i de Reducció de Danys, entenent que les persones ateses forment part d’un sistema familiar i social concret i interrelacionat, i donant respostes a les múltiples violències i discriminacions que han patit al llarg de les seves vides amb l’objectiu que puguin erigir-se en ciutadanes actives, participatives i lliures.