La nostra missió és la promoció integral de les persones en situació de màxima vulnerabilitat i risc d’exclusió social i per això treballem en la prevenció i per l’eradicació de les condicions de desigualtat que generen violència i discriminació, des de l’atenció i l’acompanyament integral a dones, infància, joventut, famílies i col·lectius vulnerabilizats.
Tenim un llarg recorregut en l’abordatge especialitzat de les violències i discriminacions per raó de gènere, des de la identificació de les mateixes, la construcció d’eines d’acompanyament efectiu i espais d’acollida que redueixin la seva incidència des de la sensibilització social.
Una estructura d’atenció centrada en les persones i en les seves capacitats, per acompanyar-les en els seus processos vitals de desenvolupament i en la restitució dels drets vulnerats.
L’Associació in via, des de fa més de 68 anys, posa de manifest que les greus desigualtats, violències i discriminacions que pateixen persones i col·lectius moltes vegades invisibilitzats i vulnerabilitzats en les nostres societats no poden ser abordades només de forma conjuntural. Es tracta de causes estructurals que s’han de revertir , d’una vegada per totes, des de les institucions públiques i des d’entitats de drets humans per tal de fer possible una cosa tan simple i alhora tan complexa com garantir el dret a una vida digna de ser viscuda.
Sabem que el nostre impacte ha de ser des del respecte i compromís amb l’entorn i des de la sostenibilitat, motiu pel qual i de manera transversal, totes les accions que proposem tenen com a finalitat la sensibilització de la ciutadania cap a la sostenibilitat social i ambiental
Partint del Marc dels Drets Humans, abordem les diverses realitats socials des d’un enfocament metodològic de Gènere i Interseccional per a garantir la qualitat i l’efectivitat de les nostres accions i el disseny de les nostres estratègies d’acompanyament.
Des de l’Associació in via entenem que la socialització diferencial en gènere que vertebra la desigualtat i promou els processos discriminatoris i les violències per raó de gènere, es veu travessada per factors com la edat, la classe social, la etnicitat, la racialització, l’orientació sexual, la religió i la diversitat funcional. Entenem, per tant, que tota reparació de drets vulnerats requereix d’una mirada interseccional de gènere que garanteixi l’ajust a les particularitats de cada cas, de cada persona i les necessitats pràctiques i estratègiques del seu procés de recuperació i apoderament.
Treballem des d’un enfocament sistèmic que articula la nostra aproximació terapèutica individual i en el treball que realitzem amb les famílies. Considerem, des d’aquesta perspectiva, que el que preval és la relació , es a dir, el procés d’interacció entre les persones que conformen un sistema (comunitari, familiar, afectivo-sexual), la comunicació i vinculació multinivell que entre els elles es produeixi, i no tant l’observació de la persona de manera aïllada. Conseqüentment, prioritzem el treball en Xarxa amb tots els agents que intervenen amb la família, l’infant o adolescent