Nombrosos mitjans es fan ressò de la Campanya 8M ‘El treball té veu de dona’

Els següents mitjans de comunicació es van fer ressò de la Campanya 8M “El treball té veu de dona” de l’Associació in via publicant una notícia i/o una entrevista: Time Out, Tot Barcelona, ACN, EFE, CCMA, El Punt Avui, Betevé, Diari de Barcelona, La República, Social.cat, Catzona.

A sota podeu llegir la nota de premsa que vam enviar després de l’esdeveniment del 6M, dins de la Campanya 8M. També podeu descarregar-la des d’aquest enllaç.

L’Associació in via llença la campanya ‘El treball té veu de dona’ i deixa la seva empremta als murs de Les Tres Xemeneies de Barcelona

Més de 10 artistes participen a la 3a edició de la Womart JAM per reivindicar la vulneració dels drets de les treballadores

Sota el títol “El treball té veu de dona”, la 3a edició de Womart JAM ha convidat a més de 10 dones artistes a deixar la seva empremta als murs de Wallspot del parc de les Tres Xemeneies de Barcelona, juntament amb els missatges i testimonis crítics envers el sistema patriarcal recollits des de l’Associació in via.

Artista: Maga. Fotografia: Rockaxson

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, l’Associació in via llença la campanya ‘El treball té veu de dona‘ per denunciar les condicions de desigualtat en què es troben les dones a l’hora d’accedir al mercat laboral. I és que, com manifesten els testimonis recollits per l’entitat, “les dones joves, les migrants, les grans, les diverses, les trans, les extutelades… Totes tenim dret a una feina digna i reconeguda”.

Per tal de visibilitzar la veu de totes aquestes dones que el sistema oprimeix i no escolta, aquest diumenge 6 de març l’Associació in via ha col·laborat amb l’entitat cultural Rebobinart en la celebració de la 3a edició de Womart JAM, un projecte que té per objectiu reconèixer i visibilitzar el treball femení en les arts visuals i fomentar la igualtat de gènere en el sector de l’art urbà.

Durant el matí, l’artista La Castillo ha dut a terme un taller de grafiti amb les usuàries de l’Associació in via, que han pogut participar en la creació d’un mural on s’hi pot llegir “Nos queremos libres, vivas y sin miedo”. Una de les noies que ha participat en el taller és una jove d’origen marroquí de 23 anys que fa poc més d’un any i tres mesos que viu a Barcelona. Ella havia estudiat economia a la universitat, però a la família del seu marit no li agradava que ella estudiés o treballés: “per ells, el lloc de la dona és a casa, netejant i cuinant”. Quan per fi va aconseguir “fugir de la presó en què m’havien reclòs”, es va trobar “al carrer, sense feina i sense poder menjar”. “Buscava feina de qualsevol mena, però com que no parlava bé el castellà no me’n donaven”, explica. Ara ja fa uns mesos que viu en un pis d’emancipació de l’Associació in via, i està estudiant català i castellà. “Espero que això em serveixi per poder començar a treballar i refer la meva vida”, apunta.

Des de les 10 del matí i fins passades les 18h, les artistes MagaGemma FontanalsFractal TattooCarola BagnatoGalletamariaMaria CuellarKilla EkMagia TreceIvonne NavarroSigrid Amores i La Castillo han pintat els murs de Les Tres Xemeneies de Barcelona amb la seva interpretació artística del lema ‘El treball té veu de dona’. Així, mentre que la il·lustradora Ivonne Navarro ha homenatjat les dones que treballen en el tèxtil, l’artista Maria Cuellar ha volgut representar la “llibertat, la importància d’establir bons vincles i de ser valorada”.

L’obra central de l’esdeveniment ha estat de la Maga, qui ha fet un mural per homenatjar les dones víctimes de maltractaments o traumes. Per fer-ho, l’artista ha pintat un personatge “trencat”, amb “esquerdes” que simbolitzen el dolor, però que, alhora, de les esquerdes en surt nova vida. “Es tracta de reconèixer les segones oportunitats”, explica, i de com “podem fer-nos més fortes a través de les ferides”. L’artista ha afirmat que gairebé cada vegada que pinta un mural en què les protagonistes són dones rep comentaris com “per què pintes només dones, pinta un home!”, fins i tot quan es tracta d’un mural sobre la sororitat. En aquest mural en concret, que va fer a Ripollet, hi va representar dones de diferents edats, ètnies i religions, i va rebre força comentaris racistes. “Però, després, va passar una noia musulmana i em va donar les gràcies tot dient que ‘nosaltres també som d’aquí’, i això em fa feliç”, explica la Maga.

La mateixa artista assegura que “em sembla bé que truquin dones artistes quan es fan esdeveniments en el marc del 8-M o del 25-N, però a la vegada penso… Puc pintar més coses més enllà del tema de la dona! I, a més, moltes vegades només et contracten per tal de complir un cupó”. Al final, com a moltes altres, l’únic que li queda és preguntar-se: “Em truquen per l’artista que soc, o perquè soc dona?”.

Per a més informació o fotos podeu contactar a l’Associació in via a: premsa@invia.cat

Taller de graffiti que van poder fer les nostres usuàries a la 3a Womart JAM, dins la Campanya 8M “El treball té veu de dona” de l’Associació in via, gràcies a l’artista Laura Castillo i Rebobinart.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *