Com potenciar les competències laborals i personals dels joves

Aquest matí l’Associació “in via” ha estat present a les “Jornades d’orientació i acompanyament als joves. Anàlisi de casos” organitzades pel SOC per aprendre a treballar les competències dels joves per a la seva inserció laboral exitosa.  La jornada, que ha tingut lloc a la Casa del Mar, ha estat una trobada d’entitats, associacions i fundacions que, com l´Associació “in via”, treballen per a la inserció de joves al món laboral

Durant tot el matí, els professionals de l’àmbit social hem compartit i hem après metodologies i recursos competencials, a més de compartir experiències i portar a terme dinàmiques entre tots els presents, que ha fet que aquesta jornada fos molt positiva i profitosa.

Conèixer les competències clau dels joves

El punt central d´aquesta jornada ha estat la importància de les competències per al desenvolupament tant personal com professional de les persones. En aquests sentit, detectar primer les competències que tenen els nostres usuaris i també les que no tenen, és un factor clau per la inserció laboral.

Les competències transversals són unes de les més rellevants en l’ocupabilitat, per això és clau saber distingir-les i ser conscients de la seva importància. Són, a més, un potent element de diferenciació quan diversos candidats opten a una feina, ja que juguen un paper decisiu en entorns laborals canviants, en els quals cada vegada es treballa més per projectes i en equip i en els quals la feina estable és cada vegada menys habitual.

No cal, però, restar importància a les competències tècniques també anomenades “específiques”, especialment en feines en què és fonamental mantenir els coneixements al dia. Amb la qual cosa, actualitzar la formació adquirida durant els estudis serà imprescindible per exercir la professió.

No hem d´oblidar el món empresarial i la importància del nostre suport en el moment de definir els perfils que ens demanen. Moltes empreses ja coneixen la importància de les competències que han de tenir els seus treballadors. Quant més definit tinguem el perfil i sapiguem les competències que requereix el lloc de treball, més positiva serà la inserció.

Per tant, treballar les competències, sobretot amb els joves, és clau perquè aquests es coneguin a si mateixos, sàpiguen en quin àmbit volen treballar i, finalment, desenvolupar les competències que necessitin pel lloc de treball que demanden.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *