Professionals del Treball de la Llar i Feines de Cura reclamen més drets i garanties

“in via” ha participat a Ia I Jornada del Treball de la Llar i Feines de Cura, celebrada el 30 de maig a l’espai “Bonnemaison”. Aquesta primera jornada vol donar resposta a la necessitat de les persones que es dediquen a treballar en aquest sector de què rebin unes condicions dignes i, per altra banda, que es reconeguin els seus drets com a treballadors/es del sector.

La jornada estava dirigida a professionals d’atenció social, i treballadores de la llar i feines de cura, amb l’objectiu de donar visibilitat a la situació del sector, reflexionar i proposar una transformació buscant una construcció en les relacions laborals justes.

Manca de contractes i de drets en el sector professional del treball de la Llar

Durant la jornada es va donar a conèixer la situació laboral de les professionals del sector de la Llar, de les Cures i de la Neteja, i es va reflexionar sobre les diferents perspectives d’actuació, des de la intermediació laboral, jurídica i de les necessitats de les famílies. Una de les principals dificultats amb les que es troben és que els drets reconeguts no es poden exercir per molts motius, com la manca dels contractes i manca de mesures perquè es compleixin els drets. El sector del treball de la Llar té una normativa que no està a l’alçada del segle XXI, ja que considera el treball de la llar com especial i subordina en la confiança la relació laboral.

D’aquesta manera, la normativa es converteix en un problema perquè els drets no es poden exercir, i deixa en la indefensió a totes les treballadores a causa del següent: no existeixen contractes per escrit, ni tampoc control per part del SOC ni de la seguretat social, només una de les parts que és més vulnerable té el règim disciplinari, la llar és considerada com un lloc privat dins el qual no entra la inspecció laboral. .

La jornada va ser organitzada per la Xarxa del Treball Just, formada per l’Associació de Mujeres Latinas Sin Fronteras, la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec Pla d’Acollida, el Lloc de la Dona, el Centre Social Maria Inmaculada, l’Associació de Treballadors Familiars, la Coordinadora Anem per Feina i el Servei d’Inserció Laboral de la Fundació Mambré.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *