Nedem amb tu: un projecte d’inclusió per superar les pors

Per a moltes de nosaltres, el mar sempre ha representat serenor i bellesa. Caminar descalça vora l’aigua, sentir com les ones piquen contra les roques, remullar-te i sentir com la fredor de l’aigua et desperta per dins és quelcom meravellós. Però, per a moltes nenes i noies migrades, el mar representa tot el contrari: un gran forat en el que s’han trobat a la deriva i on han vist morir ofegades a moltes de les seves companyes. L’aigua, freda, els transporta de nou a aquella travessia que van haver de fer. L’aigua, per a elles és perill, horror i tragèdia. 

A l’Associació in via ens trobem amb moltes joves que tenen por al mar, a l’aigua, i que mai han tingut l’oportunitat d’aprendre a nedar perquè són dones.

És per això que des del passat mes de novembre, cinc de les nostres joves tutelades i ex tutelades participen setmanalment en al projecte ‘Nedem amb tu’, impulsat per la Fundació Autònoma Solidària de la UAB i amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries de la Creu Roja.

A través d’aquest projecte, noies multiagredides des del minut 1 de les seves vides aprenen no només a nedar i superar les pors que l’aigua els hi desperta, sinó també a relacionar-se en un ambient universitari i amb joves d’altres entorns, participant d’una vida universitària que no sabien que existia. I és que el procés migratori d’aquestes noies no s’acaba amb la seva arribada a Catalunya: tot i que aquí les acollim, tutelem i estimem, les dificultats i barreres estructurals i legislatives amb les que es troben dificulten la seva recuperació psicoemocional i integració sociolaboral.

Des de que assisteixen al curs, les 5 noies menors i majors d’edat acollides es mostren molt il·lusionades cada dijous al matí, quan preparen la sortida cap al “Nedem amb tu’”, explica Dolors Sánchez, Sots-Directora del Servei d’Atenció Integral a les Dones de l’Associació in via. “Les persones que porten a terme aquest projecte mostren una especial sensibilitat, molt necessària amb les joves que hi participen”, afegeix Sánchez, conscient que “no podem ni imaginar les experiències vitals” que han viscut moltes de les joves “durant els seus processos migratoris d’alt risc”.

Gràcies a aquest projecte, ja són cinc més les joves que a poc a poc estan descobrint la bellesa del mar. I és que, tot i que els problemes, les incerteses o els traumes no es dissolen amb l’aigua, les joves que surten cada dijous de la piscina són més fortes i més valentes que abans.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *