Un exemple d’inserció laboral a través d’una història real

El passat 13 de març, el Servei d’Inserció i Formació de l’Associació “in via” (SIF)  va impartir una xerrada als alumnes de 1er i 2on curs del PFI (Projecte de Formació i Inserció) d’Arts Gràfiques de l’Escola Taller d’educació especial Xalest, a Sabadell, a petició dels seus professors, dintre de l’espai d’Inserció.

Els alumnes del curs van conèixer la tasca de l’Associació “in via” i els cursos de formació i inserció laboral que imparteixen des del SIF per a persones amb discapacitat, a través de la cap d’àrea, la Natividad Gordo, així com les possibilitats i el suport que aquestes formacions suposen a través del testimoni de la Sònia, treballadora actualment a “in via”.

Una xerrada sobre inserció laboral amb un exemple real

La Sònia porta més de 10 anys vinculada amb l’associació, i actualment dona suport en les tasques d’oficina de l’entitat. Per aquesta xerrada sobre inserció, el seu exemple és una forma molt clara d’explicar la tasca del SIF “in via”. Els alumnes, que van estar molt pendents durant tota la jornada, ens expliquen com van viure aquesta experiència: “van venir dues noies de l’Associació “in via”, ens van explicar què feien i una d’elles ens va explicar la seva experiència de com va arribar a l’Associació. Primer va contactar amb un Centre d’Acollida i li van fer una entrevista, va fer diferents tastets i pràctiques, fins que la van contractar a “in via”, on li van fer un contracte de 6 mesos i finalment es va fer voluntària a l’Associació. D’això ja fa 10 anys”.

L’àrea d’inserció i formació laboral (SIF) “in via” vista des dels alumnes

Els mateixos alumnes assistents a la xerrada ens expliquen què es fa al SIF “in via” i el tipus de cursos que s’hi realitzen: “treballen molt amb els adolescents i els infants. Fan ajudes directes, fan projectes per a persones amb discapacitat intel·lectual per adquirir més autonomia i suport en formació amb diferents tastets com copisteria, oficina, auxiliar administratiu, cuina ràpida o muntatges de manipulats”.

Un altre alumne ens comenta que “la xerrada va ser molt interessant perquè està molt bé el projecte d’inserció que tenen. Entre d’altres ajudar a les persones que no tenen res i fer voluntariat, i també donen eines per fer una recerca autònoma de feina. En alguns casos com el de la Sònia, fins i tot pots acabar treballant a l’entitat”.

El centre Xalest

És un centre Especial d’Educació Secundària, ubicat a Sabadell, que imparteix aquesta etapa de l’educació obligatòria amb una modificació curricular aprovada i autoritzada pel Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya l’any 2003.

A més d’oferir aquesta etapa educativa adaptada a les necessitats dels alumnes, Xalest ofereix també el Projecte de Formació i Inserció (PFI). Es tracta d’un projecte de formació inicial en la branca d’arts gràfiques: disseny, serigrafia i estampació, orientat a alumnes que han finalitzat l’etapa obligatòria i que presenten dificultats per seguir la formació en l’oferta ordinària. L’objectiu principal del programa, dividit en dos cursos, és l’orientació i la preparació per a la futura inserció laboral.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *