Invertir en família

L’infant és la baula més feble del sistema. La peça més vulnerable de l’estructura social, i alhora el nostre futur com a societat. En els nostres nens i nenes, joves i adolescents descansen les nostres esperances d’un futur millor, més just i equitatiu. Per això des de l’Associació invia destinem una part importantíssima dels nostres esforços a fer el possible per preservar la infància i blindar-la des dels nostres diversos serveis i àrees de treball. Ho fem atenent i acompanyant directament joves que han sofert diferents tipus de violència o que es troben en situació de vulnerabilitat, però sobretot intervenint en el seu context.

Ahir es va celebrar el Dia Internacional de la Família, una data que cada any aprofitem per recordar el paper central que des de la nostra entitat donem a aquesta estructura social, sigui quina sigui la seva composició i estructura, el nombre de membres que la composen o la terminologia que utilitzem per definir-la.

I és que les famílies són el primer cercle social dels infants, i per tant, ajudar-les i reforçar-les implica protegir la peça més delicada de l’engranatge social. Alhora, són un valuós agent d’acompanyament emocional a adolescents i joves, que tot i trobar-se en una fase de recerca d’independència i llibertat, en moments vulnerables necessiten que la seva família els protegeixi sense jutjar-los.

La millor manera d’ajudar la infància i l’adolescència, doncs, és reforçar les seves famílies per tal que puguin ser els referents sans i prosocials que els nens, nenes i joves necessiten per a un bon desenvolupament biopsicosocial. Tenim molta feina a fer encara en aquesta direcció des de la nostra societat: com recentment reclamava ECAS-Entitats d’Acció Social, manquen accions de suport a les famílies i que garanteixin la plena conciliació: ampliar l’oferta pública d’escoles bressol i diversificar-ne els horaris per adaptar-los a la diversitat de les famílies, incloure serveis de suport a les famílies com els SOAF (Serveis d’Orientació i Assessorament a les Famílies) en la cartera de serveis socials com a recurs universal, promoure espais alternatius de suport a la criança adaptats a les necessitats de famílies en situació de vulnerabilitat, implementar mesures de suport específic a les famílies monoparentals (que registren taxes més altes de risc de pobresa), etc.

De tot això es dedueix també la transcendència que a l’Associació invia, com a entitat que té com a missió donar suport i acompanyar les persones més vulnerables, atorguem al nostre Servei d’Atenció a les Famílies i la Infància (SAFI).

El SAFI treballa per ser un recurs de referència al territori que ofereixi orientació, suport i ajut a les famílies en els seus dubtes sobre la criança i en les dificultats sorgides durant la convivència familiar. A través de diversos programes i estratègies atenem els diferents tipus de famílies, hi detectem allò que no funciona i les acompanyem en el seu propi camí. Establim mecanismes de mediació, treballem qüestions com la violència familiar o l’abús o anem a les escoles a donar pistes i consells als pares i mares sobre diverses qüestions relatives a la criança, a més de prestar una atenció global als infants, adolescents, joves i a les seves famílies a través del suport educatiu i el reforç escolar.

En resum, a l’Associació invia invertim en família. I fent-ho, invertim alhora en les nostres societats.

Vols saber més coses del Servei d’Atenció a la Família i a la Infància?
  • Contacta’ns a safi@invia.cat o trucant al telèfon 93 25 155 626.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *