L'Associació in via reivindica els drets dels infants!

Ens sumem a la reivindicació dels drets dels infants

Els drets dels infants estan en risc. Durant el 2020, el Servei d’Acompanyament a Famílies i Infants de l’entitat va atendre 695 famílies, 66 de les quals eren víctimes de violència.

Amb motiu del Dia Internacional de la Infància, l’Associació in via se suma a la reivindicació dels drets dels infants, una reivindicació històrica per a la qual lluitem cada dia. Aquest 20 de novembre volem plantar-nos de peus a terra i dir prou. Prou a la vulneració dels drets dels infants i a les polítiques que ho fan possible. Prou a què els partits polítics no es comprometin amb la infància, i més ara, tenint en compte les circumstàncies econòmiques, socials i polítiques a què ens enfrontem, exacerbades per la pandèmia de la Covid-19.

I és que, segons hem pogut constatar des del Servei d’Acompanyament a Famílies i Infants (SAFI) de l’entitat, durant el 2020 hi ha hagut un augment considerable del nombre d’infants i famílies ateses respecte al 2019. Tot i que hi va haver una disminució de les trucades al telèfon de gestió delegada de la Generalitat, Infància Respon va atendre un 15,3% més de casos nous que el 2019, fet que manifesta la necessitat de les famílies de comptar amb aquest servei per fer front a les situacions de risc en què es poden trobar infants i adolescents. Per altra banda, el nombre de persones i famílies ateses durant el 2020 per l’Àrea d’Atenció Familiar de l’entitat ha augmentat un 50%. I això no és tot: el percentatge de famílies ateses en què es donen situacions de violència masclista o de violència intrafamiliar va augmentar un 10% respecte al 2019, conseqüència clara de la situació de confinament. A més, la demanda d’atenció directa per part de les famílies sense derivació prèvia d’altres professionals de la xarxa va augmentar un 15%, fet que posa en relleu la importància del servei. Així, durant el 2020 el nostre Servei d’Acompanyament a Famílies i Infants (SAFI) va oferir atenció directa a 951 persones (entre les quals 161 nens i 114 nenes) i va atendre un total de 695 famílies, 66 de les quals eren víctimes de violència.

Des de l’Associació in via, doncs, un any més reclamem que la Declaració dels Drets de l’Infant aprovada el 1989 sigui respectada, igual que ho han de ser les vides dels infants. Alhora, seguirem treballant per garantir l’atenció als infants i les seves famílies amb una perspectiva sistèmica, transcultural i de gènere, ajudant-los a combatre el fracàs escolar, els conflictes intrafamiliars i externs a través de l’orientació, la teràpia i la mediació familiar, des de programes específics com, per exemple, el programa ENDAVANT. Aquest programa dota a les famílies i a les adolescents d’eines de comunicació basades en la cultura de la pau i en la resolució de conflictes, alhora que treballa el moment evolutiu de la família i els seus rols per tal de propiciar la convivència i el diàleg i, en definitiva, prevenir situacions de risc o conflicte greu en el futur. Perquè a l’Associació in via tenim clar que la família és el nucli més important per als infants i el seu desenvolupament, i per això treballem i lluitem cada dia per enfortir els llaços entre les persones que la conformen.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *