Les dones del tercer sector constaten la manca de paritat en la seva visibilització com a professionals

La Xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS ) denuncia la desigualtat de gènere en els espais de representació, i ho fa a la Jornada “On són les dones al tercer sector social?” organitzada conjuntament amb la Diputació de Barcelona. Durant l’acte, s’ha atorgat el Premi ASPÀSIA 2017 a Imma Sau per la seva tasca en defensa de l’equitat de gènere per eradicar, prevenir i reparar la mutilació genital femenina (MGF).

Carme Laorden, directora general de l’Associació “in via”, és una de les dones membre de DDiPAS, que formada per moltes altres dones que treballen al tercer sector social, té com a objectiu potenciar la presència i la visibilitat de les dones en les organitzacions del sector i afavorir la seva presència als  òrgans de direcció.

La visibilització de les dones al tercer sector

Aquesta es la 5ª Jornada DDiPAS celebrada, i ha comptat amb l’assistència d’una seixantena de persones, amb la participació de la Doctora en Història Econòmica Graciela Malgesini (EAPN), la periodista Fúlvia Nicolàs (On són les dones), la jurista Marisa Fernández (Dones Juristes), la directora de l’ODEE Anna Mercadé i la investigadora Montse Fernández (OTS).

Al llarg de la jornada s’ha exposat com la situació de desigualtat entre homes i dones “està molt enquistada” tant a nivell europeu com a nivell estatal, ha remarcat Malgesini a l’inici de la seva intervenció. Aquesta afirmació ha estat recolzada per dades aportades per les ponents, com l’indicador d’igualtat de gènere, que ha evolucionat d’un -0,23 a un -0,20 en els darrers 10 anys.

L’altre aspecte sobre el qual s’ha volgut incidir és en la visibilització femenina en els diferents espais de representació (mitjans de comunicació, jornades, formacions, etc.). Sorgida de manera espontània, la campanya #OnSónLesDones ha posat en evidència com en els mitjans de comunicació la presència homes-dones és aproximadament d’un 70%-30% i ha estès “el vici de comptar”, segons Nicolàs, fet que ens porta a “prendre consciència”, ha puntualitzat Mercadé, d’aquesta manca de paritat en la representació i, per tant, en la visibilització de les dones en els diferents àmbits professionals.

Com a estratègies per modificar aquesta realitat, s’ha apuntat cap a la creació d’estructures de poder de dones i l’establiment de sinergies entre els diferents àmbits professionals per avançar cap a la igualtat.

Lliurament del V Premi ASPÀSIA

En el marc de la jornada es va lliurar el V Premi ASPÀSIA en defensa de l’equitat de gènere 2017 -concedit per l’Observatori del Tercer Sector i la Xarxa DDiPAS- a Imma Sau (Barcelona, 1959), en reconeixement a la seva trajectòria professional de lluita per a l’eradicació, la prevenció i la reparació de la mutilació genital femenina (MGF).

La guardonada va agrair el reconeixement “animant a tothom a posar el seu granet de sorra des del seu dia a dia, perquè si nosaltres som les primeres en posar-nos un sostre, no aconseguirem canviar res”. El jurat del Premi ASPÀSIA també va voler reconèixer la tasca d’Aïna Coscollola (Barcelona, 1984) amb una menció especial, per la seva capacitat d’innovació mitjançant el projecte Ma’isah, que fomenta la integració de joves i adolescents paquistaneses a través de l’esport.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *