8M/Poblenou
Visibilitzem-les

Dia Internacional de la Dona

La societat patriarcal ha desafavorit, infravalorat i invisibilitzat les dones. L’engranatge social, simplement, no ha comptat amb elles. I, com a conseqüència, la pèrdua ha estat immensa. Sense elles, tots i totes hi hem sortit perdent. Per això l’Associació in via i el Social.cat volem posar-les en el lloc que es mereixen… Així va néixer, ara fa dos anys, #VisibilitzemLes, un portal web que ens permet posar en el mapa totes les dones que ens han marcat, individualment o col·lectiva. 

Enguany tornem a llençar la campanya per tal d’ampliar el mapa, però també volíem centrar-nos en el nostre barri: el Poblenou. Per això, de la mà de la Coordinadora d’Entitats del Poblenou, el dimarts 5 de març farem una ruta pel barri per visibilitzar algunes de les dones sense les quals Poblenou no seria el mateix. Dones que, amb la seva constància, emprenedoria i manera de fer, ens han apropat les unes a les altres i han convertit el barri en un espai de sororitat, caliu i familiaritat. 

#VisibilitzemLesPoblenou

Gisela Bellart
(Rambla del Poblenou, 41)

La Gisela Bellart forma part de la tercera generació de dones que estan al capdavant de la Pastisseria Triomf. Els seus avis en van ser els fundadors el 1952 i, tot i que la seva àvia era qui pencava més, sempre va ser el seu avi qui es va endur els elogis. El mateix va passar amb els seus pares, que van heretar el negoci: la mare treballava dia i nit, però qui s’enduia el mèrit era el pare. Ara, però, la Gisela no té cap home al costat que li faci ombra: ella fa gran part de la feina però, per fi, també s’endú les recompenses que comporta el treball dur. A l’obrador l’ajuden un parell de nois que ja treballaven quan els avis regentaven el negoci, i a la botiga dues dependentes i una ajudant li treuen una mica de feina de les mans. Però ella sempre està al capdavant, sempre al costat del barri, col·laborant amb la Colla del Drac, els Gegants o qui li demani un cop de mà. Al llarg dels més de 70 anys que la Pastisseria Triomf ha estat fent negoci al Poblenou, els clients s’han anat convertint en família: dels avis als nets ja han passat 5 generacions a provar les delicioses pastes que amb tant d’amor serveixen cada dia.

Montserrat Pocurull
(Rambla del Poblenou, 49)

La Montserrat Pocurull va guanyar tres curses del Corte Inglés i va fer la mitja marató, des de Sant Joan de les Abadesses fins a Ripoll. Els homes la miraven malament, la increpaven: “Què fas, corrents?! Ves a fregar plats!”. L’anomenaven “la loca del xandall”, ja que tot i que treballava d’administrativa (on mai va estar assegurada), moltes vegades sortia en xandall de casa per anar a córrer. I és que ella tenia clar que volia fer esport i, de fet, córrer li va obrir moltes portes: a través de córrer al Club Canaletes va aconseguir treure’s el títol per ser jutge de pista i va acabar a les olimpíades. Durant 45 anys va ser Presidenta de la Coordinadora d’Entitats del Poblenou, des d’on va organitzar el primer carrer de festa major en què eren totes dones. Per a la Montserrat, reivindicar que les dones són iguals que els homes (i, a vegades, fins i tot millors), ha estat un compromís continu durant tota la seva vida: des dels 12 anys, veient com la societat criticava aquelles que eren diferents, va decidir fer-se seva la lluita, i va ser una de les primeres dones de la ciutat en dur pantalons i els cabells curts, sense immutar-se quan l’anomenaven “xicotot”.

Helena Pérez
(c/ Joncar, 35)

Tot i que ara ja està jubilada, l’Helena Pérez ha treballat gairebé tota la seva vida a l’Ajuntament de Sabadell fent gestió cultural. I és que, per a l’Helena, que la cultura arribi a tots els barris i tingui representació a tot arreu és crucial. Per això, quan va tenir lloc el correfoc de les Festes de la Mercè de 1983, es va ajuntar amb tota una colla de persones compromeses amb el barri per aconseguir que el Poblenou tingués un drac propi que pogués representar el barri al correfoc. Així va néixer la Colla del Drac de Poblenou, entitat amb la qual ha estat sempre vinculada i des d’on ha ajudat a promoure tot tipus de continguts més enllà de tirar petards: cercaviles, continguts pel Nadal, les Festes de Maig del Poblenou... Tota mena d’activitats que permeten a les entitats del barri sortir al carrer i donar a conèixer la feina que duen a terme, apropant a la gent la part més social i cultural de Poblenou.

Montse Milà
(Rambla del Poblenou, 49)

La Montse Milà fa 79 anys que viu militant, i 24 que ho fa instal·lada al barri de Poblenou. Integrant de Comissions Obreres de la Maquinista Marítima i Terrestre (MTM), va patir les represàlies de viure en dictadura mentre lluitava per la classe treballadora. Però la seva verdadera vocació ha acabat sent l’educació social en l’àmbit de l’educació especial. Com a mare treballadora també ha format part de la lluita incansable en la reivindicació d’escoles i llars d’infants públiques i de qualitat. Només arribar a Poblenou, ja va integrar-se a l’Associació de Veïns i Veïnes (AVV). Des d’allà han fet suport a moltíssimes de les reivindicacions i problemàtiques del barri, vàries al voltant de la lluita dels migrants. Ella, “i no només la Montse sinó tota l’Associació”, diu, van tenir un paper molt important en la tancada a les esglésies pels “Papers per a tothom” el 2001. També en la reivindicació del 2011 per la manca d’assentaments dignes per a migrants en situació irregular. Avui dia, continua formant part de la iniciativa “Apropem-nos”, sorgida de la voluntat de donar suport a l’acollida i fomentar la participació de les persones migrades al Poblenou. Per la seva implicació a la vida del barri i la seva incansable defensa dels valors cívics i socials, l’any 2019 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona, que com una marca inesborrable, recordarà sempre la seva feina.

Mari Pla
(La Balma, C/ d'Espronceda, 135)

Valenciana d’arrels, fa 7 anys que viu a Barcelona. La Mari Pla és infermera comunitària, i això, ha fet que les cures, tant cap als altres com les pròpies, l’hagin acompanyat al llarg dels seus 71 anys de vida. I, des d’aquest camp, sempre ha treballat per promocionar la salut. El que també és intrínsec a ella és la militància i la vinculació a tota activitat social i comunitària des de diferents àrees. A Poblenou hi té casa seva des de fa 5 anys; viu a La Balma, un habitatge cooperatiu intergeneracional únic a la ciutat. El seu desig és viure de la forma més autònoma possible al seu barri. Però Poblenou també és escenari de la seva vinculació social. Actualment imparteix tallers d’envelliment saludable, orientats a teixir xarxa entre la gent més gran. Observadora, compromesa i activista, la Mari sap que “el treball de la comunitat s’entén des de la mateixa comunitat”. Amb la il·lusió de quan les coses surten bé, ara es planteja continuar fent tallers sobre l’ajuda mútua i la idea d’habitar un barri amable.

Coral de Dones de la Flor de Maig
(Ateneu, c/ Doctor Trueta, 195)

Ja fa més de 10 anys que a l’Ateneu Flor de Maig un grup de dones es reuneix cada dimarts per alçar la veu. Es tracta de la Coral de Dones de la Flor de Maig, un grup actualment format per 18 dones, tot i que abans de la pandèmia van arribar a ser-ne 26, que tenen per objectiu reivindicar cantant: canten contra la violència masclista i el patriarcat, i ho fan amb un to reivindicatiu, sorneguer i solemne, segons la cançó i el moment. Amb les seves cançons han recorregut, any rere any, les Festes del Poblenou i les Festes de Maig, així com diversos altres actes i esdeveniments que s’organitzen al barri. Aquest grup de dones diverses, solidàries, valentes i revolucionàries aposta per un feminisme que no sigui per a blanques, occidentals, de classe mitjana, acadèmiques i heterosexuals. I és que elles tenen clar que el feminisme ha de rebentar les fronteres, les presons, el patriarcat, les desigualtats, els privilegis, l’heteronorma i les talles, i ho reclamen fent el que més els agrada: cantar.
8M/Poblenou: Gisela Bellart
8M/Poblenou: Montserrat Pocurull
8M/Poblenou: Helena Pérez
8M/Poblenou: Montse Milà
8M/Poblenou: Mari Pla
8M/Poblenou: Coral de Dones Flor de Maig

Us convidem a anar juntes a la Manifestació 8M!

Les treballadores, voluntàries, usuàries i famílies de l’Associació in via anirem juntes a la Manifestació 8M, i us convidem a venir amb nosaltres. Estarem el divendres 8 de març, a les 17:45h, a la cantonada Rambla de Catalunya amb Diagonal (consulteu el mapa inferior). Per a qualsevol dubte ens podeu escriure a esdeveniments@invia.cat

En col·laboració amb

Comparteix la Campanya!

Notícies relacionades