Pobresa menstrual: cal trencar amb el tabú de la menstruació

Celebrem que el Govern distribueixi productes menstruals reutilitzables des de les farmàcies

Gastar-se gairebé 5 euros per un paquet de 20 tampons, una realitat a la qual han de fer front les persones menstruants a Catalunya. Segons el Departament d’Igualtat i Feminismes, al llarg de la seva vida fèrtil, aquestes persones acaben gastant un mínim de 2.500 euros en productes menstruals. Una suma a la qual no totes hi poden fer front: segons dades del mateix departament, dues de cada cinc persones menstruants a Catalunya no han pogut adquirir el producte que volien per raons econòmiques, i una de cada quatre han tingut dificultats per aconseguir productes menstruals.

Aquesta és una realitat amb què ens topem constantment a l’Associació in via, sobretot als nostres recursos d’habitatge. “En molts casos, les nostres residents no compten amb ingressos, ajuts i, fins i tot, es troben en situació de sensellarisme, fet que dificulta poder tenir accés a productes d’higiene menstrual de forma normalitzada, provocant una doble discriminació“, explica Rut Trujillo, responsable del Servei d’Atenció Integral a les Dones.

Ara, el Govern està ultimant la posada en marxa del servei de distribució de productes menstruals reutilitzables gratuïts a les farmàcies. De fet, s’està ja fent proves tècniques a 13 punts del territori amb la previsió que el repartiment comenci en les pròximes setmanes. Un cop es posi en marxa, el 90% de les farmàcies distribuiran copes menstruals, calces i compreses de tela de forma gratuïta. Els productes es podran recollir mostrant un codi QR que les persones menstruants trobaran a l’app ‘La Meva Salut’.

El servei estarà a disposició de 2,5 milions de persones, el total de la població menstruant a Catalunya, i forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament d’Igualtat i Feminismes, que busca no només fer “justícia de gènere” sinó també reduir les 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables que es generen anualment.

Des de l’Associació in via considerem que aquesta és una molt bona mesura que ja era hora que es posés en marxa, ja que durant anys la menstruació ha estat un tema tabú, carregat d’estereotips i prejudicis; quelcom vinculat a la brutícia en lloc de considerar-se com una part natural de la vida de les dones. Creiem, doncs, que aquesta mesura permetrà normalitzar la menstruació com una part natural i normalitzada de la vida, acabant amb l’ocultisme i trencant amb el tabú.

A més, donar accés gratuït a aquests productes reconeix la necessitat d’accés als productes menstruals que tenen totes les dones, trencant amb les desigualtats econòmiques. Tanmateix, considerem que, més enllà de l’entrega puntual de productes menstruals reutilitzables, caldria facilitar productes no reutilitzables a les dones que es troben en situació d’especial vulnerabilitat, com és el cas de les dones en situació de sensellarisme, per tal de facilitar mantenir uns mínims d’higiene.

Formacions per acompanyar les dones

Més enllà de les proves tècniques, Igualtat i Feminismes, juntament amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, estan fent formacions als farmacèutics per tal que puguin acompanyar les dones a l’hora d’escollir els productes tenint en compte el que més té en compte les seves necessitats i preferències.

Alhora, també s’està tirant endavant una formació més àmplia a les farmàcies adherides sobre drets sexuals i reproductius. I és que, a partir d’una simple conversa sobre la regla, es pot estirar el fil i detectar una endometriosi o, fins i tot, alguna situació més greu al voltant de la salut sexual i reproductiva de les dones.

En aquest sentit, des de l’Associació in via volem remarcar la importància de fer educació respecte a la menstruació i la sexualitat des de la petita infància, en un intent de trencar tabús i de crear bons hàbits entorn la menstruació i les relacions sexuals i afectives.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *