Nou cicle formatiu sobre l’abordatge de les sexualitats en nenes i nens i l’abús sexual infantil

Durant els últims mesos a l’Associació in via ens han arribat cada cop més consultes relacionades amb menors d’edat sorpresos mentre realitzaven conductes relacionades amb l’exploració i/o l’estimulació sexual pròpia o en grup d’iguals. Aquestes escenes alarmen considerablement tant a professionals com a familiars atès que una de les primeres idees que apareix és la sospita d’abús sexual.

Precisament per tal de poder valorar més acuradament aquests casos i facilitar orientacions a professionals i a famílies, l’Associació in via ha començat a oferir un cicle formatiu centrat en l’enfortiment tècnic per a l’abordatge de les sexualitats en nenes i nens i l’abús sexual infantil. La formació permet ampliar el coneixement en temes com la sexualitat en la infància i els procediments d’actuació i les causes, efectes i conseqüències de l’abús sexual infantil, des d’un enfocament de gènere, drets humans, atenció a la diversitat i protecció prioritària de la infància.

La formació la imparteix Covadonga Álvarez, del Servei d’Atenció Integral a la Dona (SAID) de l’entitat, i actualment l’hem començat a realitzar en format de prova pilot interna, adreçada a tècniques del nostre Servei d’Atenció a Família i Infància (SAFI).

La primera sessió es va centrar en establir com podem diferenciar millor un comportament exploratori d’un comportament abusiu entre menors d’edat i va servir per refrescar-nos continguts relacionats amb la sexualitat infantil, quelcom tabú a la nostra societat, i les conductes exploratòries que solen donar-se en cada etapa evolutiva. Aquest és un punt molt important des del qual hem de partir: si s’accepta que des que naixem som ésers sexuals i que, per tant, podem sentir plaer, els infants es podran desenvolupar íntegrament de manera sana, tenir millor coneixement i acceptació del seu propi cos, desenvolupar la seva autoestima i fixar les bases d’una vivència sana de la seva sexualitat.

Disposar de tota aquesta informació suposa una important eina de prevenció: si eduquem als infants per a què explorin de manera natural i puguin aconseguir les respostes a totes aquelles preguntes que els sorgeixin sobre la sexualitat, disposaran del coneixement necessari per poder entendre on són els límits (del propi cos i del dels altres) i identificar quan algú altre els imposa una conducta no adequada i està sobrepassant la línia que implica un abús sexual.

Les altres sessions tractaran qüestions com la valoració de les causes, efectes i conseqüències de situacions de possible abús sexual infantil i l’assessorament en casos d’abús i la derivació a recursos especialitzats.

Llegiu aquest article amb profunditat sobre el contingut de la formació.

Vols rebre una formació similar a la teva entitat?

  • Contacta’ns al telèfon 93 215 56 26 o a l’adreça electrònica said@invia.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *