Manifest contra l’assetjament escolar: Per un entorn educatiu segur i respectuós

Des de l’Associació in via, entitat de referència a Catalunya en la prevenció i per a l’erradicació de les violències masclistes, ens comprometem fermament a lluitar contra l’assetjament escolar, una forma greu de violència que afecta molts infants i adolescents avui en dia. De fet, durant el 2022 des de l’Associació in via vam detectar 228 casos d’assetjament escolar i 28 de ciberassetjament. És per aquest motiu que no podem restar passives. Amb aquest manifest volem visibilitzar que els drets de la infància han de ser protegits de problemàtiques tan comunes com l’assetjament escolar. 

El nostre compromís: 

  1. Continuar implementant programes d’educació i sensibilització per poder formar pedagògicament des de la cura: A l’Associació in via treballem activament per crear programes d’educació que fomentin la comprensió, la tolerància i el respecte mutu, eliminant les actituds d’assetjament des de les primeres etapes educatives. Ho fem a través de xerrades dirigides tant a famílies com a infants o adolescents, coordinades amb les AFA’s de les escoles. 
  1. Continuar desenvolupant programes de prevenció i intervenció: Des de 1997, des de l’Associació in via ens fem càrrec del servei telefònic de gestió delegada INFÀNCIA RESPON, que està actiu 24h els 365 dies de l’any i a través del qual rebem trucades sobre situacions que tenen a veure amb infància i adolescència en risc. A partir del 2017, amb l’Acord de Govern 55/2017 del 25 d’abril, Infància Respon va començar a centralitzar tota l’atenció i suport telefònic per tal d’oferir una resposta més àgil i eficaç a qualsevol demanda relacionada amb situacions d’assetjament, ciberassetjament i altres maltractaments o abusos sexuals a infants o adolescents en els centres educatius. Des d’aleshores, continuem creant estratègies de prevenció per identificar els factors de risc i intervenim de manera eficaç per aturar l’assetjament escolar quan es produeix.  
  1. Continuar creant espais segurs per a la mediació i la resolució d’aquesta problemàtica: També des de 1997 duem a terme el projecte SOMIA, el programa de mediació familiar a través del qual orientem a famílies amb infants i adolescents, fem acompanyament a adolescents i treball familiar per tal de prevenir i resoldre conflictes. En aquest sentit, ens comprometem a continuar establint espais de diàleg i mediació per resoldre conflictes de manera pacífica i treballar perquè tots els membres de la comunitat educativa s’impliquin en aquesta manera de fer i treballar. 
  1. Continuar realitzant accions des de la nostra política de Protecció a la Infància: L’any 2022 vam crear i establir la nostra política de protecció a la infància i l’adolescència, on l’assetjament escolar i/o entre iguals és una problemàtica en la qual volem treballar activament des de tots els nostres serveis per tal de detectar, intervenir i reparar, així com formar i acompanyar als nostres professionals d’atenció directa cap al camí de valors més igualitaris i on el respecte i el diàleg siguin la mena de comunicació i resolució de les diferències. Cada acció que fem la duem a terme amb la política de protecció a la infància ben present. 

Demanem la implicació activa de tota la comunitat educativa: 

  • Docents: Instem a les persones docents a estar atentes, a identificar i abordar qualsevol forma d’assetjament escolar, i a fomentar un entorn d’aprenentatge respectuós i inclusiu. 
  • Estudiants: Convidem a les estudiants a ser agents de canvi, a alçar la veu contra l’assetjament i a construir una cultura escolar basada en la solidaritat i l’acceptació. 
  • Famílies: Demanem la col·laboració activa de les famílies per promoure valors de respecte i empatia a casa, creant un suport fort per als seus fills i filles. 
  • Autoritats educatives: Demanem a les autoritats educatives que implementin polítiques i protocols més adients a les necessitats dels infants i adolescents per prevenir i abordar l’assetjament escolar, així com per garantir la seguretat i el benestar de tot l’alumnat. Reclamem més eines per a les professionals de l’entorn escolar per poder gestionar aquestes problemàtiques, aconseguir la conscienciació de tota la societat i treballar en l’acceptació d’allò que és diferent.  
  • Societat general: Cal que totes i tots ens bolquem i impliquem amb tots els nostres esforços per contribuir a crear un entorn educatiu més sa, segur i respectuós. Tots els nostres actes compten, des dels més petits als més grans, estiguem a casa, al parc o a l’escola. Així que impliquem-nos en les relacions que estableixen els infants i adolescents.  

Per tot plegat, reclamem la implicació activa de tots els membres de la comunitat educativa, començant per saber què necessiten els infants i adolescents, per poder acomplir totes aquestes mesures i poder posar fi a la problemàtica.  

Des de l’Associació in via ens comprometem a continuar treballant incansablement per col·laborar a crear un entorn educatiu lliure de violència i assetjament escolar. La nostra missió és assegurar-nos que cada infant o adolescent pugui relacionar-se en un ambient educatiu on es prioritzi el respecte i el bon tracte de totes les persones implicades.  

Juntes, construïm un futur sense assetjament escolar. 

Activitat amb infants i adolescents

Aprofitant el Dia Internacional dels Drets dels Infants, celebrat el 20N, i en consonància amb el nostre compromís contra l’assetjament escolar, la setmana passada es van dur a terme diverses activitats amb els infants i adolescents dels grups de reforç d’Espai Aprendre i Ubuntu, amb l’objectiu de promoure un entorn educatiu segur i respectuós.

Per això, s’han dut a terme dinàmiques adaptades a cada grup, proporcionant un espai per a la conversa, el debat i la compartició d’experiències relacionades amb l’assetjament escolar. S’observa que el mal tracte està ben definit i tipificat, en canvi, del bon tracte se’n parla menys. Per això s’ha posat èmfasi especial en aquest valor, el bon tracte. Abraçant un camí cap a una educació social que fomenta l’aprenentatge d’interaccions respectuoses.

Des de l’Associació in via, reiterem el nostre ferm compromís a continuar treballant incansablement per col·laborar a crear un entorn educatiu lliure de violència i assetjament escolar. La nostra missió radica en garantir que cada infant o adolescent pugui cultivar relacions en un ambient educatiu on es posi una especial prioritat en el respecte i el tracte afable cap a totes les persones involucrades. 

Us recomanem: la pel·lícula Wonder (2017), també coneguda com a “Extraordinari”. La pel·lícula fomenta la idea que totes, independentment de la nostra aparença física, mereixem ser tractades amb respecte i compassió. També destaca com els petits actes de bondat i empatia poden tenir un impacte significatiu en la vida de les persones. Esperem que us agradi!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *