MANIFEST Associació in via

25 de novembre de 2019 – Dia Internacional contra la violència masclista

Un any més, el 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista i des d’in via tornem a sumar-nos de manera activa a aquesta necessària jornada de visibilització, consciència social i denúncia. Davant l’augment i l’enfortiment de discursos de negació basats en la misogínia, l’odi a la diversitat, la culpabilització a les víctimes i l’assenyalament racista de culpables de la violència contra les dones, invia assumeix de manera explícita la responsabilitat de posicionar- se al costat de la justícia social i la defensa de drets per a les dones, aconseguits després de tant de temps i esforços: el recorregut feminista des de l’any 1970 fins a l’actual 2019 en la reivindicació d’una vida lliure de violències i desigualtats de gènere i d’una societat igualitària, mereix que l’assumpció d’aquest compromís acompanyi cadascuna de les nostres passes així com la transcendència que aquesta data, el 25 de novembre, té a la nostra societat. A cada societat de la terra.

La nostra associació treballa diàriament des de fa més de 65 anys en l’eradicació de les violències masclistes i en l’acompanyament a dones de totes les edats (adolescents i adultes), procedències i estrats socials, així com a les seves filles i fills, quan en tenen, des de la prevenció, l’atenció i la contribució a la sensibilització social. Hi ha molts tipus de violències masclistes que conflueixen, a més a més, dins d’un recorregut de vida i impacten de manera molt greu en el desenvolupament d’aquelles que són travessades per elles. La violència de gènere en l’àmbit de la parella de manera física, psicològica, sexual, econòmica i ambiental; l’elevada i invisibilitzada incidència de violacions, abusos i situacions d’assetjament sexual; la feminització de la pobresa, la trata amb finalitats d’explotació sexual i laboral; els matrimonis forçats i infantils; la mutilació genital; la venda de la virginitat de nenes i la seva explotació sexual; el control de la sexualitat i els drets reproductius, l’atac i deslegitimació d’allò que no és heteronormatiu; els feminicidis. Els cercles de la violència de gènere limiten, destrueixen o acaben amb la vida d’allò que es construeix com a “femení” i, per tant, com a susceptible de ser vulnerat, menyspreat, controlat i comercialitzat.

Des d’in via volem manifestar, evidentment, el nostre absolut rebuig a qualsevol expressió de violència envers les dones i també cap a tots aquells discursos que neguen l’existència d’aquestes violències i articulen amenaces encaminades a desfer el camí que com a societat hem transitat – amb molt de dolor i treball – en la lluita per la seva eradicació: l’any 2004 va marcar la consecució d’un difícil recorregut que la Llei contra la Violència de Gènere fixava com un nou punt d’inici respecte el compromís explícit de la nostra societat en la reparació del dany rebut per aquelles que sobrevivien a la violència de gènere, i del treball de prevenció i de construcció d’una ciutadania, l’objectiu del qual no podia ser un altre que el de la igualtat. De manera explícita assenyalem, a més a més, la necessitat d’assumir les dades reals de la violència sexual, l’abordatge de la mateixa i la neteja de falsos missatges racistes de les explicacions de la seva incidència. Considerem, per tant, molt necessari realitzar una revisió sobre la seva concepció en la societat, la política i els estaments judicials.

Com a entitat i com a societat tenim el deure d’interpel·lar-nos sobre què podem fer i què estem fent per a treballar contra la misogínia i les formes en que aquesta s’articula i s’arrela en les nostres comunitats. Totes i cadascuna de les persones que en formem part tenim potencialitats, responsabilitats i espais on poder treballar i qüestionar-nos sobre què és la violència de gènere, què és el que la sustenta i com lluitar per a prevenir-la, denunciar-la i, especialment, per acompanyar qui l’ha sobreviscut.

A in via tenim clar quin és el nostre lloc: quedar-nos activament al costat de la defensa dels Drets Humans, de les dones d’arreu i en qualsevol situació, de la joventut i infància agredides per les violències masclistes, fent prevenció, formant i formant-nos, treballant amb les famílies, veïnats i amb la societat civil, per eradicar pràctiques masclistes i donant suport i proporcionant un acompanyament a les supervivents.

I tu, què fas davant la violència masclista? #quefastudavantlaviolenciamasclista


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *