Bufem les espelmes per celebrar el 70è aniversari de l’Associació in via

Aquest dilluns hem celebrat el 70è aniversari de l’Associació in via acompanyades de treballadores de l’entitat, representants de l’administració i de les institucions més representatives del sector, així com de les entitats amb qui al llarg d’aquests anys hem treballat de costat per acompanyar les dones en el camí de sortida de les violències masclistes.

Ho hem fet al Hub Social amb la jornada ’70 anys in via: Reptes de futur’, una jornada que ha inaugurat la presidenta de l’Associació in via, Carlota Falgueras, qui ha agraït la bona feina feta per les treballadores de l’entitat, la majoria dones, així com les voluntàries, les associades… “Sense elles no podríem tirar endavant i no podríem estar celebrant aquí els 70 anys”, ha apuntat. I ha afegit: “El 1953 un grup de dones es van unir per acollir i acompanyar altres dones. Aquest va ser l’origen de l’Associació in via. No és cap novetat que vivim en un món ple de desigualtats i que aquests darrers anys són més evidents i punyents. 70 anys més tard som aquí, amb el desig d’eliminar tota mena de discriminació i desigualtats”.

Per la seva banda, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls, ha destacat en la seva intervenció que l’Associació in via no acompanya des d’una mirada assistencialista, sinó de drets: “Heu estat acompanyant i fent camí amb 7 generacions, que es diu ràpid. Especialment de dones, però també d’infants i adolescents i de persones que es troben en situacions de vulnerabilitat”, ha dit, tot remarcant: “Des de l’administració tenim el gran repte de la prevenció, i entendre que els recursos que hi destinem no són despesa, sinó inversió”.

Amb aquestes paraules s’ha donat pas a la taula rodona ‘Violències masclistes: una xacra que perdura’, en què han participat Patricia Ortuño, psicòloga experta en teràpia familiar sistèmica, mediadora familiar, especialista en intervenció en violències masclistes i en maltractament infantil i, des de 2022, directora adjunta de l’Associació in via; Carla Vall i Duran, advocada penalista, criminòloga i formadora, experta en drets humans i en l’abordatge i prevenció de violències masclistes. També és assessora en polítiques de gènere i seguretat i membre del grup d’experts contra els abusos sexuals del síndic de greuges de Barcelona i del Ministeri d’Igualtat, entre mil altres coses; i Irene Andrés, educadora social especialista en l’abordatge de violències masclistes i en processos migratoris d’alt risc, i des del 2022 directora de Projectes, Innovació i Investigació de l’Associació in via. 

Moderades per la periodista Clara Congost, les tres professionals han reflexionat al voltant de quins elements ens han dut fins al punt on estem ara. En aquest sentit, Andrés ha destacat que “el 8M del 2018 va ser un punt d’inflexió que, a nivell social, va marcar un abans i un després”. Preguntades sobre els elements clau per acompanyar les dones a sortir d’una situació de violència, Vall ha remarcat que “en l’àmbit jurídic tenim moltes mancances a l’hora d’entendre que la violència no només s’explica des de la llei”: “Judicialment, a vegades les víctimes tenen llacunes molt importants en relació amb les violències, però, en canvi, des de la teoria del trauma, des de la psicologia, s’entén que poden haver-hi manca de connexions”. Per la seva banda, Ortuño ha indicat que “cal posar el focus en l’atenció psicoemocional, l’acompanyament educatiu (com estan al dia a dia i com poden reapropiar-se de la seva vida). 

Per últim, la taula ha girat al voltant dels reptes de futur a què ens enfrontem tant com a societat com des de l’Associació in via en particular i, aquí, Ortuño ho tenia ben clar: “Hem d’interpel·lar els homes. És el més urgent, tant com a societat, com des de l’Associació in via. Hem treballat sempre al costat de la dona, i no és que els homes no hagin estat allà, però per la nostra acció mai hem interpel·lat als homes. Ens queda molt de camí. Per què, per exemple, no es fa un seguiment de la família de l’agressor i sí de la família de la víctima? Per què és la dona amb els seus fills i filles qui ha de marxar del seu domicili i anar a un espai protegit?”, es preguntava la psicòloga. D’altra banda, l’advocada penalista ha destacat que el repte més urgent és “frenar l’extrema dreta i no quedar-nos encallats en una posició de defensa, sinó mirar com aconseguim més drets”. “Hem de procurar que el sistema de justícia no sigui un espai hostil, sinó un espai amable amb les víctimes de violència masclista. Per fer justícia no cal fer-ho passar malament a ningú”, ha remarcat, assumint que queda molta feina per fer. Per poder fer tota aquesta feina, Irene Andrés ha subratllat que el que necessiten és “finançament que ens permeti fluir tot l’any”. “És molt urgent treballar amb la infància des de la prevenció, la detecció i l’atenció”, ha dit, i ha afegit: “Des de l’Associació in via hem lluitat molt perquè dones afectades per diferents interseccions puguin conviure juntes. És un model que facilita la integració però que, en canvi, encara hem de defensar sovint. Hem après a escoltar i proposar alternatives que s’adaptin a les necessitats de les dones i els infants”. 

Després de la taula rodona, la directora general de l’Associació in via, Carme Laorden, ha dirigit unes paraules d’agraïment a l’equip i al públic, i ha reflexionat sobre la trajectòria de l’entitat al llarg d’aquests 70 anys, dels quals ella n’ha compartit 34: “Tenim molts reptes que ens interpel·len. De la mà del meu equip els assumirem com a propis perquè la perspectiva de gènere ho impregni tot”, ha afirmat amb llàgrimes als ulls. Tot seguit, David Bondia, síndic de greuges de Barcelona, també ha dedicat unes paraules d’agraïment a l’entitat: “La importància de l’Associació in via durant 70 anys ha sigut actuar per transformar. I per transformar es necessita aquest equilibri entre la por i l’esperança”. 

Amb aquestes paraules s’ha donat pas a la projecció d’un breu vídeo documental que, a través de diversos testimonis de l’entitat, recull la trajectòria de l’Associació in via al llarg d’aquests 70 anys. L’acte l’ha tancat la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, que ha destacat que “en moments tan complexos com els que estem vivint hem de reivindicar el paper de l’acció social i transformar des de la demanda”. 

La celebració ha culminat amb una fotografia de totes les assistents bufant les espelmes d’un pastís que s’ha repartit entre totes, així com una copa de cava, per celebrar, juntes, aquests 70 anys de lluita compartida. 

Moltes gràcies a totes per la confiança. A per 70 anys més

Si voleu veure totes les magnífiques fotos que ens ha fet en Jordi de Temple podeu fer click aquí!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *