Associació in via: 70 anys fent camí amb i per al voluntariat social 

El 1953, un grup de dones es van unir a l’Eixample de Barcelona per tal d’acollir i acompanyar altres dones. Amb aquest esperit d’acompanyar en el camí va néixer l’Associació in via que, en aquell moment, proporcionava atenció voluntària a dones de la ciutat i nouvingudes, en un intent d’erradicar les ja imperants desigualtats i discriminacions.  

Amb els anys, la tasca que desenvolupa l’entitat s’ha anat professionalitzant i especialitzant, per tal d’acabar amb les condicions que generen desigualtat i violències, i proporcionar una atenció integral a persones i col·lectius especialment vulnerabilitzats, des d’un enfocament de drets humans. Però el que no ha canviat és la convicció de què continua sent del tot imprescindible el suport desinteressat de les persones voluntàries a l’hora de desenvolupar totes les accions que duu a terme l’entitat. 

I és que vivim en una societat diversa i en constant evolució, on el voluntariat ha adquirit un paper essencial en el foment del canvi social i el benestar comunitari. Aquest compromís de la ciutadania, gairebé sempre silenciat i poc reconegut, ha permès aportar un gran valor d’impacte social al treball professional dels equips de les entitats, sumant sobretot a les activitats de difusió, sensibilització i reivindicació dels drets de les persones. La seva acció diària en la lluita contra les desigualtats i la seva reacció i adaptació davant les emergències socials són fonamentals en la nostra societat.  

“Ser voluntari a l’Associació in via m’ha donat la possibilitat de conèixer el món associatiu i ser conscient de la importància que té que cadascun de nosaltres es faci responsable de participar en la defensa dels drets de les persones més desafavorides. El lema d’in via “per la igualtat d’oportunitats” ja és el meu lema com a voluntari” – Marc, voluntari 

Així, l’Associació in via compta, des dels seus inicis, amb la col·laboració i el compromís d’un equip de persones voluntàries que atorguen un valor afegit als nostres serveis i projectes, donat que la seva visió i experiència s’incorporen tant en el disseny de les accions, fins al seu desenvolupament i avaluació, fet que possibilita una autèntica atenció integral que té en compte les diferents interseccions que impacten, especialment, en les dones i la infància.  

Alguns dels exemples d’aquest suport inestimable són les persones voluntàries que proporcionen suport als equips d’atenció directa que treballen amb persones nouvingudes, a través d’accions relacionades amb la traducció o interpretació; aquelles que recolzen les acollides de persones traficades amb fins d’explotació sexual, aportant la necessària visió transcultural; aquelles que donen suport a les classes de reforç escolar a la infància en risc; o les que, a través de la seva especialització, contribueixen al desenvolupament de tallers d’Art-Teràpia per a dones i joves supervivents de violència masclista. 

“Ser voluntària de l’Associació in via és veure que puc i m’encanta ajudar als altres i que, en conseqüència, també m’ajudo a mi mateixa, sigui de manera directa o indirecta. Em sento molt afortunada de poder formar-ne part!” – Marina, voluntària  

Per tal de formalitzar aquest compromís vers el voluntariat i la ciutadania, l’Associació va adherir-se a la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), referent del voluntariat social a Catalunya, ja des de la seva fundació, el 1989.  

Així mateix, l’entitat forma part de la Xarxa per una Ciutadania Activa i Compromesa de l’Acord Ciutadà (XCAC) per una Barcelona Inclusiva, que té l’objectiu d’ampliar i promoure la ciutadania vinculada a la inclusió social a la ciutat. Enguany, i com a membres de la XCAC, des de l’Associació in via hem participat activament en l’organització de l’Àgora Ciutadana de la Barcelona Social, un espai de trobada amb la ciutadania compromesa, que busca reconèixer aquelles persones i maneres de fer que contribueixen a construir una ciutat més inclusiva. Finalment, l’Associació in via ha rebut el distintiu Actius de l’Acord, un programa impulsat per aquesta xarxa, que té l’objectiu de visualitzar i reconèixer l’esforç d’aquelles entitats, organitzacions o projectes que estan treballant més activament per promoure el compromís social de la ciutadania de Barcelona.  

A nivell de barri, cal dir que l’entitat també es troba fortament compromesa i activa amb el circuit d’iniciatives socials i de compromís ciutadà del gran i fort teixit associatiu del Poblenou i del Districte de Sant Martí.  

Amb tot, des de l’Associació in via ens comprometem a continuar consolidant i potenciant el treball de relació ciutadana de pertinença i corresponsabilitat, sumant esforços amb el circuit d’iniciatives socials del teixit associatiu del qual formem part; a treballar per desenvolupar noves metodologies i línies de treball que derivin en una participació molt més estreta i efectiva dins la gran diversitat de projectes comunitaris que es duen a terme en el nostre territori; i a continuar reforçant i ampliant el compromís de la ciutadania envers la defensa dels drets socials i l’erradicació de les violències masclistes. 

Són 70 anys fent camí juntes, 70 anys caminant plegades. Per aquest motiu, agraïm de tot cor a tota la ciutadania compromesa que ens ha acompanyat al llarg d’aquests anys, i ens comprometem a continuar lluitant plegades per aconseguir viure en una societat més justa i igualitària.  


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *