Fórmula Weekend: ens adaptem a les necessitats de totes les supervivents de violència

A l’Associació in via ens trobem amb dones i famílies supervivents de violències masclistes, especialment de violència vicària i psicològica, que es troben amb moltes dificultats per sostenir el seu dia a dia i necessiten més acompanyament psicoterapèutic a part del que els proporcionem entre setmana. És per això que aquest any hem posat en marxa el projecte Fórmula Weekend, una iniciativa que pretén donar acollida durant caps de setmana a aquelles dones o famílies monomarentals que opten per continuar residint a les seves llars entre setmana i mantenir la seva dinàmica vital i laboral –així com la dels seus fills i filles– però que necessiten un suport socioeducatiu i psicoemocional de màxima intensitat durant el cap de setmana.

Així, durant els caps de setmana, les dones i famílies aconsegueixen un espai segur i un acompanyament emocional fet a mida, des d’una perspectiva de drets humans, de gènere interseccional, transcultural i de reducció de danys. Com tots els casos que des de fa més de 68 anys que atenem, en l’àmbit tècnic tenen la possibilitat de desenvolupar un pla de millora individual i de disposar d’espais d’atenció individualitzada i, a més, de dilluns a divendres disposen d’atenció psicològica a la seu de l’entitat.

La Irene Andrés, cap del Servei d’Atenció Integral a la Dona de l’Associació in via, assegura que “és molt important que els recursos i entitats ens adaptem a les realitats de totes les dones”, perquè no són sempre les mateixes. Així, durant els caps de setmana “fem un treball intensiu d’acompanyament materno-filial” per “reparar el dany i neutralitzar l’impacte de la violència vicària”, conscients que “quan una persona està passant per una situació molt dura psicològicament, sovint no pot seguir endavant tota sola.”.

Amb aquest nou projecte, doncs, des de l’Associació in via busquem adaptar-nos a les necessitats de les dones que han tingut la sort de no necessitar fugir de la seva llar, de les seves feines i dels seus entorns socials. Som molt conscients que les dones que tenim una situació més “normalitzada” podem ser també víctimes de violència, i que totes compartim el mateix dret: el dret a rebre l’atenció que requerim.

Aquestes són les paraules que ens va dedicar una usuària del nostre projecte Fórmula Weekend:

Para poder escribir todas estas líneas, tuve que entrar en la casa y vivir allí los fines de semana, unos con mi hijo y otros sin él. Allí nunca estaba sola, siempre me sentía acompañada, me sentía completamente acogida pero sin dejar de lado mi trabajo, mi casa y mi vida entre semana, porque todas vivimos violencia, incluso las que luchamos por los derechos de las demás, las que defendemos y nos rebelamos contra las injusticias, incluso yo…

Si vols llegir tota la carta, ves al següent enllaç.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *