Supervivents de violència masclista exposen les seves obres d’art al Casal de Barri de Poblenou

Per segon any consecutiu, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la violència cap a les dones, que se celebra el 25 de novembre, l’Associació in via ha posat en marxa un projecte artístic que recull la feina realitzada per les residents dels diferents recursos d’acollida de l’entitat per a víctimes de violència de gènere i intrafamiliar per raó de gènere, inclosos els casos de tracta de dones i nenes amb fins d’explotació sexual.

Les obres han estat possibles a partir de la reflexió sobre violència de gènere i vulneració de drets que les joves realitzen a través del Projecte Claudel, un taller setmanal continu que inclou trobades entre les joves amb eines d’apropiació personal, com l’escriptura, la pintura i la fotografia, així com el debat, la reflexió i el treball de grup sobre continguts relatius al cos, l’autoestima, l’apropiació de drets i la recuperació històrica d’una genealogia de dones creadores i agents de transformació social, des d’un enfocament feminista i transcultural.

El treball realitzat per les joves en aquest taller els ha permès mostrar els resultats del seu propi procés en aquesta exposició, que conté una sèrie de 12 fotografies que ofereixen una visió de les marques i petjades de la violència en els itineraris personals, acompanyades de textos narratius interconnectats i un conjunt de quadres i peces d’instal·lació al voltant de la idea central que volen transmetre: la resiliència i la recuperació de les regnes de la pròpia vida a partir del rebuig de la violència com a destinació i dels seus efectes com a coordenades de vida.

La mostra és una oportunitat, alhora, per reivindicar les seves pròpies marques i tancar l’espai a la vergonya pel dany sofert. En les seves paraules d’una de les joves: “Cal que sortim de les portes d’una casa d’acollida, també hem de saber on pot ser l’ajuda o on el lloc on podem aturar-nos i començar una altra vegada. Moltes persones, la majoria, no saben què els ha passat, d’altres no saben on anar quan els passa o si poden fer-ho. Cal pensar perquè realment ens passen les coses que ens passen, perquè a nosaltres. Quan ho pateixes no tens aquest temps, només creues per tot això. Cal apropar-se, parlar i explicar”.

L’exposició amb totes les obres s’exhibirà entre el 23 i el 30 de novembre al Casal de Barri de Poblenou (Rambla del Poblenou, 49, 08005 Barcelona). L’acte d’inauguració tindrà lloc divendres 23 de novembre a les 19.30h i inclourà un petit refrigeri. Es podrà visitar entre el 23 i el 30 de novembre en els següents horaris: dilluns, dimecres, dijous i divendres de 16.30 a 21.00h i dimarts de 10.00h a 13.30h i de 16.30h a 21.00h.

Aquesta mostra, que vol donar veu a les supervivents de la violència de gènere amb l’objectiu de visualitzar el seu rebuig vers qualsevol tipus de violència contra les dones, s’emmarca també en els actes de commemoració del 65è aniversari de l’Associacio in via, que arrenquen el 20 de novembre amb el concert solidari #ProuViolència. En els pròxims mesos us anirem informant de la resta d’actes de celebració.

Cova ÁlvarezTerapeuta i especialista en violència sexual i de gènere de l’Associació in via


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *