Dia Internacional de la dona

8 de març, el dia per a commemorar les dones trencadores

Imatge dissenyada per Freepik

Avui, dia Internacional de la dona, des de l’Associació “In via” volem commemorar les dones que arreu del món lliuten per trencar amb les desigualtats i la violència. Són dones trencadores que, amb el seu valor, obren el camí cap a les lliberats i la dignitat de moltes altres que pateixen.

El 8 de març de 1908, 129 dones van morir a una fàbrica textil de Nova York mentre protestaven per les lamentables condicions laborals a les quals es veien sotmeses. La resposta dels patrons de llavors va ser semblant a la que a principis de 2014 van exercir les autoritats de Cambodja contra les treballadores de les fàbriques tèxtils del país asiàtic: calar foc a l’edifici on s’havien tancat.

Existeix un recorregut que pot seguir-se a través de les bretxes en el silenci i el conformisme, amb la injusticia que talla les llibertats de nenes i dones en tots els països de la Terra. El camí avança des de les treballadores de Nova York de començaments del segle XX, a les protestes actuals de les treballadores tèxtils cambodjanes. De l’exèrcit del Sari Rosa (la unió de dones índies que, fartes de patir maltractaments i violacions continuadament a les seves comunitats, decideixen organitzar-se per defensar-se) a l’assassinat de l’activista mediambiental Berta Cáceres a Honduras fa només uns dies per la defensa de la comunitat indígena del seu país i la defensa del Drets Humans. De les dones que abandonen cada dia situacions de violència dirigides directament contra elles i en ocasions també contra els seus fills, fet que les obliga a iniciar un procés de reconstrucció dur, en el que la fugida de l’agressor limita els seus moviments i suposa un devastador confrontament amb la soledat, la vergonya i l’aillament. A les joves, migrades o no, que decideixen posar punt i final a la reducció de les llibertats, a matrimonis forçosos, abusos de tot tipus i a la prohibició d’estudiar, treballar i d’ésser, en definitiva, elles mateixes les qui decideixin com portar les regnes de les seves vides.

Les que trenquen amb el seu entorn, obren l’esquerda perque entri llum, i assenyalen amb les seves accions les coordenades exactes de la injustícia sistematitzada, de la discriminació i la violència contra dones i nenes. Aquesta ruptura suposa, a més, fer front a la repressió en les seves formes més dures. També a la soledat, la desubicació, l’exclusió social, el rebuig dels seus familiars i les seves comunitats.

El 8 de març commemora a les dones que trenquen amb les imposicions, aquelles que treballen en la construcció d’una vida propia, digna i escollida, per a elles mateixes, i per a una ciutadania conscient dels seus drets i capaç de defensar-los: és l’exercici d’una vida que va més enllà de la simple supervivència. Acompanyar, protegir i promoure els procesos d’emancipació i denúncia de la desigualtat és responsabilitat de les societats que pretenen considerar-se de dret. Celebrar aquesta data des de la consciencia del que significa la seva existència, implica una necessitat de fer memoria, i de prendre prespectiva de tot el que encara queda per trencar i reconstruir d’una forma més justa.

Per Associació “in via” – 8 de març de 2016 0 28

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *