Projecte Claudel Xarxanet

Projecte Claudel: tallers de teràpia a través de l’art per a supervivents de violències masclistes

Xarxanet ha publicat una notícia entrevistant la Patricia Ortuño, responsable del Servei d’Atenció a Famílies i Infància de l’Associació in via, qui parla sobre el Projecte Claudel que hem creat a l’entitat: tallers de teràpia a través de l’art per a supervivents de violències masclistes. A sota podeu llegir la notícia o bé podeu consultar-la a la font original través d’aquest enllaç:

L’Associació in via ha desenvolupat aquest projecte amb l’objectiu de facilitar la construcció de nous recursos de superació per a víctimes de violències

El Projecte Claudel permet a les usuàries indagar en qualsevol disciplina artística, des de pintura, música i, fins i tot, en el món audiovisual, a través de la creació d’un curtmetratge. Font: Associació in via
Dues usuàries del Projecte Claudel en el taller de grafiti que es va celebrar després de la visita a l’exposició ‘Banksy. The art of protest’, aquest estiu de 2021. Font: Associació in via.
Diferents obres creades per les participants del Projecte Claudel, en un taller de grafiti. L’objectiu és empoderar-les i proporcionar nous recursos de superació. Font: Associació in via

L’art ajuda a crear i construir noves estratègies de gestió de les emocions i nous recursos de superació gràcies al seu caràcter creatiu i expressiu. D’aquesta manera ho sustenta l’Associació in via, la qual ja fa més de 6 anys que aposta per l’artteràpia en el seu Projecte Claudel, un programa que consisteix en la realització de tallers setmanals, en un espai de creació artística, dirigit a dones i joves que han estat víctimes de violència masclista i sexual, acollides en els 9 recursos de protecció de l’associació.

El Projecte Claudel va néixer arran de la detecció, als recursos d’acollida residencials de l’Associació in via, de dones i joves supervivents d’abusos sexuals a qui els era difícil seguir una teràpia d’ús i poder treballar tot el patiment i les experiències traumàtiques que tenien a dins. Així ho explica la Patricia Ortuño, responsable del projecte. A partir d’aquí, des de l’associació han perfeccionat els tallers i els hi han donat una continuïtat, també com a sororitat de les vivències de les víctimes.

Els objectius principals que es van marcar pel Projecte Claudel són, principalment, que les dones i les joves aconsegueixin empoderar-se i agafar les regnes de la seva vida. A més, tenir la capacitat de descobrir una altra manera d’expressió i de visualització del que han viscut, i també del que passa a nivell de societat, no només a elles. Que tinguin veu.

Els tallers s’han dut a terme des d’una perspectiva de gènere interseccional, transcultural i de reducció de danys, seguint la filosofia d’Associació in via, per afavorir i potenciar el procés de recuperació psicoemocional que ha deixat un impacte d’aquesta magnitud a les seves vides. “Per a nosaltres és importantíssim donar valor a elles mateixes, a la seva cultura, als seus costums, al seu saber. En definitiva, és un aprenentatge conjunt”, exposa Ortuño.

Exemples de tallers que es duen a terme

A través de diferents disciplines d’art i de la creació d’obres, sense tenir en compte la part estètica, es facilita que les dones i joves puguin treure les seves emocions retingudes, negades o desconegudes.

L’Associació in via ha dut a terme algunes exposicions de les obres que s’han creat en els tallers de pintura i quadres: “Va ser molt interessant perquè va tenir una repercussió que elles van poder veure, és de les que més els hi va agradar”, explica Patricia Ortuño, que afegeix que les participants varen poder veure com hi havia una finalitat més enllà d’elles mateixes i la seva expressió.

Actualment, està en marxa la creació d’un curtmetratge, una idea que va sorgir de les mateixes participants, les quals ja han creat un guió i treballen sobre quatre emocions bàsiques. “Hi ha una feina darrere més enllà del curtmetratge en si, una altra manera de fer les coses que, per moltes d’elles, és molt innovador”, plasma la responsable del projecte. Es tracta d’un relat que es traslladarà a l’àmbit visual. En edicions passades, un grup d’usuàries molt interessades en la música i el cant varen crear una cançó.

També es duen a terme tallers d’expressió corporal i relaxació, un fet beneficiós que ajuda a les usuàries a desbloquejar el cos, aturar-se i observar-se.

A més, una activitat recurrent són les sortides temàtiques. Per exemple, visites a exposicions, com ‘Frida Khalo, la vida de un mito’ o ‘Banksy. The Art of Protest’, després de la qual varen fer un taller de grafiti. “Aquestes sortides i aquest contacte amb l’art que fan els altres pot ser significatiu per elles, és molt important”, afirma Ortuño. En altres moments, també han realitzat sortides per fer fotografies, en paisatges urbans o rurals.

Cada vegada que arriba el 25 de novembre o el 8 de març, assisteixen a les manifestacions, amb les seves pancartes creades, i amb els seus missatges, allò que volen expressar.

La importància de l’art

Els beneficis de l’expressió a través de l’art en una persona són varis, però per a les usuàries és una manera d’expressar-se que, fins al moment, no havien experimentat, és un mètode per deixar anar sentiments. A més, també és una prevenció d’altres conductes que podrien ser de més risc, d’aquesta manera ho expliquen des d’Associació in via. Cada persona, en començar el taller, també escull, dins de les disciplines, la que més li agrada.

Per a persones que han patit vivències traumàtiques, l’art és una primera via d’expressió per començar a treballar i, a la llarga, poder posar paraules a tots aquells sentiments que, al principi, no es poden ni verbalitzar, explica Patricia Ortuño.

Les activitats es duen a terme en grup. Des de l’Associació in via, expliquen que promouen un treball que agrupa els mateixos eixos que una teràpia individual, però organitzant-ho des del treball grupal. No volen centrar els tallers en una experiència individual-vivencial, sinó construir un context explicatiu de les vivències personals, amb eines per afrontar-les i, fins i tot, revertir-les. Gràcies a aquesta cooperació, es crea tot un diàleg, no només amb la paraula, també amb l’expressió.

El treball en grup crea un clima d’obertura, a més de punts de referència entre elles, ja que poden sentir que una altra persona avança, o detectar manifestacions que signifiquen algun avanç. “Aquest és el camí i cap allà hi vaig”, exposa la responsable del projecte, que és el que transmet aquest clima de cooperació entre les participants.

Així és Claudel, un projecte que seguirà vigent l’any 2022. “La nostra intenció és que duri temps, creiem molt en el projecte i en tots els beneficis que té en elles”, apunta Ortuño.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *