Dia Mundial de la infància. Defensem els seus drets

El 20 de novembre, celebrem el dia en defensa dels Drets de la Infància. Un dia per recordar que els infants tenen dret a ser infants, a viure com a tals, a no ser adults abans d’hora, a no haver de preocupar-se per l’alimentació, la salut o l’habitatge, a ser estimats i protegits, a poder dir el que pensen i el que senten, i que se’ls ha d’escoltar i prendre seriosament. D’acord amb la Convenció dels Drets pels infants aprovada per l’ONU.

Cuidem els infants

Des de l’àrea d’Atenció a la família i la Infància de l’Associació “in via” (SAFI), treballem diversos projectes adreçats a la protecció i el desenvolupament de la infància, per aconseguir reduir les desigualtats d’oportunitats i evitar situacions de risc d’exclusió. Mitjançant l’atenció als infants i joves i a les seves famílies.

Dret a l’educació

Tot infant té dret a l’educació i “l’Estat té l’obligació d’assegurar-li almenys l’educació primària gratuïta i obligatòria”, segons la Convenció dels Drets pels infants. Aquesta és una realitat que, tot i garantir l’educació pública, en molts casos no garanteix una igualtat real d’oportunitats per als infants, especialment en les famílies més desfavorides.

A l’Espai Aprendre de l’Associació “in via” es promou una atenció global als infants, adolescents, joves i a les seves famílies. A través del suport educatiu i el reforç escolar als fills, s’orienta també a les famílies, especialment quan hi ha risc d’exclusió social, per evitar les desigualtats de quedar-se fora del sistema escolar.

També projectes com l’Escola de Pares, adreçat a famílies amb fills en edats d’entre els 6 als 12 anys, promouen evitar les desigualtats d’oportunitats educatives. En diferents escoles del barri del Poblenou, on es troba la seu “in via”, es realitzen xerrades informatives a famílies amb necessitats comuns per donar les eines que els ajudin a contextualitzar el seu dia a dia.

Protecció contra els maltractaments a infants

La Convenció pels Drets dels Infants estableix el deure de “protegir els infants de totes les formes de maltractaments perpetrades pels progenitors o qualsevol altra persona responsable de la seva cura, i establir mesures preventives i de seguiment pel que fa al cas”. El Telèfon Infància Respon (116 111) està gestionat per “in via” amb conveni amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’ Adolescència (DGAIA).

Aquest telèfon està obert a adults i infants/adolescents, en tot el territori de Catalunya, que tenen coneixement de situacions de risc i/o necessiten assessorament en temes d’infància i adolescència. Aquest servei, format per professionals que atenen i orienten les 24h del dia, els 365 dies de l’any, si detecta situacions de risc social d’ infants/adolescents en la forma de maltractament, negligència i abús sexual, notifica els casos a la Unitat de Detecció i Prevenció de Maltractament Infantil (UDEPMI).

Juntament amb el Telèfon Infància respon neix el programa SOMIA, un espai relacional i comunicacional on la finalitat és que les famílies, conjuntament i de manera progressiva, puguin aprendre noves formes de comunicar-se i de relacionar-se més sanes, permetent noves dinàmiques familiars i noves formes de funcionament. D’aquesta forma, es prevenen possibles escalades d’agressivitat que poden degenerar en situacions de violència.

Manteniment de la relació entre mares, pares i fills

El benestar dels infants ve marcat pel benestar familiar, per sentir-se estimat, escoltat i per una bona relació amb els seus progenitors. Per això des de l’Associació “in via” fem acompanyament emocional a les famílies a través de programes com l’Espai Psicologia i el Projecte ENDAVANT, aquest últim destinat a famílies amb adolescents.

Moltes famílies es troben en situacions complexes: dinàmiques que no funcionen, històries vitals de patiment, comunicació amb els fills/es difícil i d’altres qüestions que poden estar dificultant el seu dia a dia com a família. Des de l’Espai Psicologia donem resposta i acompanyem des del respecte i la comprensió a les famílies amb fills/es infants o adolescents en el seu camí. El 2015 vam atendre a unes 20 famílies.

Des de l’espai ENDAVANT creiem que cada etapa del cicle vital de la família és important, i volem compartir amb les famílies aquesta mirada cap al futur, per prevenir i millorar i poder crear un clima de confiança a casa, fomentant la comunicació a través de la resolució i la gestió de conflictes.

Una altra problemàtica són les situacions de violència filioparental. En els últims anys, es detecten situacions de violència de fills a pares, i el Projecte Olimpo sorgeix per donar resposta a una necessitat emergent de les famílies, que quan demanen ajuda i suport, generalment, és a través de l’entrada al sistema judicial. Olimpo aborda aquestes situacions realitzant un treball terapèutic amb la família, considerant necessària la participació de tots els membres importants pel/la jove, convisquin o no al mateix domicili, i valorant el moment en que cada membre forma part del procés terapèutic, mitjançant dos professionals especialitzats en teràpia familiar.

Tots aquests projectes estan encaminats a aconseguir millorar la qualitat de vida dels infants, sigui quina sigui la seva condició familiar, per garantir la igualtat d’oportunitats que els permetin créixer en un entorn favorable, en llibertat i en plena inclusió social.

Ens vols ajudar? Consulta les formes en què pots col·laborar amb nosaltres des del Sevei d’Atenció a la Família i la Infància (SAFI).

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *