La casa de les dones heroïnes

Notícia publicada al canal “in via” de Fan news club:

“Són heroïnes” així descriu Irene Andrés les prop de 700 dones i infants víctimes de violència de gènere que durant més de deu anys han passat pels Habitatges d’Inclusió d’in via. La responsable d’aquests centres indica que entre un 80% i 90% de les dones ateses aconsegueixen refer la seva vida, tot i que només la meitat assoleixen una recuperació emocional plena. El procés ideal dura tres anys i acaba quan les víctimes inicien “una relació d’iguals amb una parella no violenta”, afirma l’experta.

Tot i això, la mateixa l’associació in via i la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, destaquen que cal analitzar les dades amb “molta precaució”. “Són els casos més greus que es tracten a la xarxa pública. Hi ha una invisibilitat molt gran de la violència masclista, ja que els experts calculen que només s’atén un 30% dels casos reals”, assenyala Gatell.

“Moltes fugen per no morir. Arriben soles, amb un mínim de dos fills a càrrec seu i amb un patró de violència física i psicològica permanent”, detalla Andrés. Explica que és molt complicat reeixir en el procés d’adquisició d’autonomia en dones que han estat programades per ser “servils i fidels per cuidar l’home i els fills”, però s’aconsegueix. “L’èxit arriba quan són capaces de prendre decisions: la majoria no tornen amb les seves parelles i inicien un camí nou”, afirma.

Un dels principals problemes que tenen és l’aparell judicial. Recorden que Catalunya és la Comunitat Autònoma amb menys ordres de protecció concedides a l’Estat a dones víctimes de violència masclista. “Si la justícia rebutja el 70% de les ordres que es demanen, de què serveix fer un procés brillant de recuperació, si després les deixem desprotegides?, es pregunta Andrés.

In via és una associació referent amb més de 60 anys d’experiència en l’atenció de persones vulnerables, especialment dones joves, que participa en la xarxa d’atenció pública. “Les acompanyem oferint-los allotjament, per recuperar l’autoestima i facilitar la seva inserció laboral”, explica la directora general de l’entitat, Carmen Laorden. “Donem oportunitats, però l’èxit incumbeix tota la societat”, destaca.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *