Programa Olimpo, un mapa per prevenir la violència filioparental

Els delictes per agressions filioparentals (és a dir, la que exerceixen fills i/o filles envers pares, avis o altres familiars) han augmentat d’un 14% a casa nostra els darrers anys, segons han publicat recentment alguns mitjans, com el Social.cat, i davant d’aquest increment s’obrirà un nou centre obert de menors a Girona especialitzat en el tractament d’aquest tipus de casos. Aquest augment significatiu es justifica en part pel fet que cada cop es denuncien més aquest tipus d’agressions, segons afirmen responsables del Departament de Justícia del Govern, però evidencia un abordatge del conflicte familiar que massa sovint passa de puntetes per sobre d’un aspecte clau que ha d’evitar que els conflictes familiars acabin esdevenint delictes: la prevenció.

A l’Associació invia vam endegar el 2016 un innovador projecte per abordar aquest tipus de violència familiar, el Projecte Olimpo, que precisament té la prevenció com a eix transversal. El programa, que en aquests dos anys ha atès a 22 persones de 10 famílies diferents, neix arran de la detecció creixent d’aquest tipus de conflictes en d’altres serveis de l’entitat adreçats a la mediació familiar.

El programa, seguint la filosofia de la majoria dels serveis que ofereix l’associació, adopta un acostament multidisciplinar i molt personalitzat, adequat a les necessitats de cada família. S’estructura en una quantitat variable de sessions terapèutiques (algunes només amb fills i/o filles, d’altres només amb pares/mares, d’altres de conjuntes), que van més enllà de l’abordatge del conflicte actual que es vol resoldre. Al contrari, de fet el procés comença per anar enrere i recuperar la història familiar. Així, s’intentarà detectar on comença la dificultat i facilitar que les dues parts en conflicte puguin crear una narració comuna alternativa a la que ells mateixos s’han explicat, i d’aquesta manera arribar a entendre si hi ha hagut un desencadenant o com s’ha arribat a la situació actual. Arribats a aquest punt, la teràpia posa el focus en observar les petites millores que eventualment s’hagin pogut produir durant el procés de conflicte, de cara a establir quines dinàmiques poden ser reproduïbles a la situació actual.

Una altra característica dels processos que desenvolupem a l’Associació invia i que en aquest projecte cobra una especial rellevància és la funció de les terapeutes. La demanda inicial d’ajuda de les famílies ve envoltada d’una autopercepció de no saber com resoldre la situació i amb l’esperança que un agent extern els ajudi a trobar-la. Des de l’Associació Invia les terapeutes les acompanyen en aquest procés oferint les eines i recursos que s’ajustin a la seva realitat per tal que s’apoderin i que siguin elles mateixes les que trobin la seva pròpia solució.

Al final, cada família és experta en la seva pròpia història i nosaltres mai en sabrem tant d’aquest tema com ells. El nostre paper és acompanyar-los en la seva dificultat temporal i ajudar-los a trobar el camí que no han sabut trobar sols en el mapa de la seva vida.

 

Per a més informació sobre el programa o sobre la mecànica de derivació de casos:
  • Contacteu amb el Servei d’Atenció a la Família i a la Infància a safi@invia.cat o trucant al telèfon 93 25 155 626.
  • Per a més informació, podeu visitar també la pàgina específica del Programa Olimpo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *